Nieuwe vorm van oplichting: collectant met pinautomaat

AMSTERDAM Steeds meer criminelen maken gebruik van een nieuwe manier van oplichting. Ze doen zich voor als collectant en komen aan de deur met een mobiel pinapparaat, om vervolgens de pinpas van de nietsvermoedende donateur te skimmen.

Politie Almelo meldt vanochtend op Facebook dat er in hun regio de afgelopen tijd meerdere meldingen zijn binnengekomen over deze ‘dubieuze collectanten’. Zij bellen voornamelijk aan bij oudere mensen en zeggen dat ze komen collecteren voor een goed doel. 

Herkennen
Volgens de politie is het erg moeilijk om onderscheid te maken tussen deze oplichters en wél betrouwbare collectanten, aangezien deze laatsten tegenwoordig ook steeds vaker met mobiele pinautomaat de straat opgaan. Door de volgende gegevens te checken, kun je weten of de collectant te vertrouwen is:

  • De landelijke collectes worden altijd duidelijk van tevoren aangekondigd.
  • Een collectant moet kunnen laten zien dat hij of zij verbonden is aan een bepaalde organisatie, bijvoorbeeld door een speciaal identificatiebewijs
  • Ook een afschrift van de lokale vergunning moet getoond kunnen worden
  • Een ‘ouderwetse’ collectebus moet gesloten en verzegeld zijn

Bij twijfel aan de identiteit van de collectant wordt aangeraden de collecterende organisatie te bellen. Ook kun je contact opnemen met het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) via 020-4170003. Op collecteren.nl is meer informatie te vinden.

Wees hier heel bewust van dat niet iedereen even eerlijk is, het kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Bron: NH | Nieuwe vorm van oplichting: collectant met pinautomaat

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge